23 април 2024 – Ден на книгата

Празник на книгата в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“

На 23-ти април 2024 година нашето училище отбеляза Международния ден на книгата и авторското право с открит урок по БЕЛ с ученици от начален етап, съвместно мероприятие с РУО, Пазарджик.
23-ти април е Международен ден на книгата и авторското право. Денят се отбелязва по решение на ЮНЕСКО от 1995 година. Датата 23-ти април не е избрана случайно. Това е денят на рождението и смъртта на много бележити автори – Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес и други. Световният ден на книгата и авторското право е посветен на всички четящи хора и се прави с цел популяризиране на четенето, книгоиздаването и авторското право.
Откритият урок в училището ни се проведе пред множество учители от областта. Събитието откри директора на училището, госпожа Лена Парова. Тя отбеляза, че вече живеем в свят, пълен с технологии и информация, която може да се намери в интернет пространството с един клик. Но за съжаление, заради това удобство, загубихме удоволствието от четенето на книги, което е вдъхновение, радост и богатство. Госпожа Парова откри празника на книгата и обясни, че той ще протече като състезание между ученици от 4-ти клас, с подкрепата на ученици от 2-ри и 3-ти класове. Събитието се явява заключителен етап на мероприятията, проведени през април – месец на книгата в нашето училище.
Важен гост на мероприятието беше госпожа Илияна Петрова, старши експерт „Начално образование“ в РУО-Пазарджик. Тя подкани учениците да помнят, че книгата е най-верен помощник и приятел. Призова ги да използват съвременните технологии разумно и да не забравят да четат книги, защото четенето е в основата на всяка наука и знание Тя подари на учениците книги – безценен подарък, с който обогати училищната библиотека.
Празникът на книгата започна с видео визитка на учениците четвъртокласници от клуб „Книголюбци“, създаден по НП „Библиотеката като образователна среда“-2023 г. Те се представиха, разказаха какво правят в клуба и споделиха радостта си от контакта с книгите. Водещата на празника, госпожа Соня Шантова, ги поведе към първата игра в състезанието – подредба на книги по азбучен ред на заглавие и автор във виртуалната библиотека на платформа IZZI от електронните ресурси на издателство КЛЕТ, с която отборите А и Б се справиха отлично. Беше засечено време и обявени спечелените точки за двата отбора.
Втората състезателна игра беше отборите да отговорят на въпроси от тест за авторското право в платформа КНИГОВИЩЕ. Докато състезателите изпълняваха задачата, публиката се наслади на участието на второкласници в празника на книгата. Те, водени от господин Васил Атанасов, играха в Kahoot – отговаряха на въпроси, свързани с литературни произведения от читанката им. Въоръжени с таблети и телефони, те въодушевено отбелязваха правилните отговори и подскачаха от радост, когато видеха междинното класиране. Победители в играта бяха Богомил, Паула и Виктор, които получиха грамоти и книжки за награда.
Третата игра за отборите на четвъртокласници беше да изреждат буквите на дълги думи – отпред назад и отзад напред. С тази трудна задача участниците също се справиха отлично.
Следващата им задача беше да довършат пословици и поговорки. Те виждаха началото на изречението на екрана и казваха продължението. И това не ги затрудни.
В петата игра се включи първокласничката Зорница, облечена като красива пеперуда. Тя започна началото на детско стихотворение от читанката за първи клас, а отборите трябваше да го довършат. Четвъртокласници не успяха да си го спомнят точно, и затова госпожа Шантова даде възможност на капитаните на отборите да кажат любимо свое стихотворение. Асиана изрецитира „Родна стряха“ на Ран Босилек, а Алекс разплака присъстващите с част от стихотворението „От Батак съм чичо“ на Иван Вазов.
Следващ етап в състезанието беше споделяне от участниците за успеха, с който се движат в платформата Книгоходец и до коя роля са стигнали – на Чирак или на Библиобог. Стела разказа за своите постижения.
Следващото предизвикателство пред отборите беше да изработят виртуално корица на книга в приложението Kanva за 10 минути. Всеки участник избра книга на случаен принцип. Докато отборите изпълняваха поставената нова задача, в мероприятието се включиха учениците от 3-ти клас. Тяхната класна ръководителка госпожа Марияна Чепилова им беше подготвила мини състезание „Стани богат“ в платформата Learning Apps.org. Учениците отговаряха на литературни въпроси и печелеха точки. Стигнаха до най-високата позиция – спечелиха чек „1 милион знания“. За отличното си представяне получиха грамоти.
Третокласници зарадваха присъстващите и с интересна музикална игра. Учителката по музика в училището, госпожа Силвия Димитрова, засвирваше началото на песен и те трябваше да я познаят и запеят. Всички се забавляваха и припяваха с децата.
Накрая отборите представиха изработените онлайн корици на детски книжки. Обясниха как са ги направили и прибраха спечелените точки.
Между отделните игри, на импровизирана сцена бяха канени най – важните гости на събитието – книгите. Имаше книги с народни приказки, книги с басни и поговорки, книги с детски романи. Те се носеха от ученици, облечени в костюми на приказни и литературни герои. Те дефилираха с книгите пред всички и после ги подреждаха на специална библиотечна секция.
Накрая на състезанието госпожа Шантова обяви победителите – отбор Б. Но всички участници бяха победители, защото всеки, който може да съвместява четенето със съвременните технологии е победител в настоящето. Отборите получиха награди – грамоти и книжки.
Мероприятието продължи със събеседване с присъствалите учители, гости на събитието.
Така 23-ти април, Деня на книгата и авторското право, се превърна в истински празник на четенето и знанията в нашето училище. Благодарение на усилията и предварителната подготовка на състезателните игри от прекрасните ни учители госпожа Соня Шантова, госпожа Марияна Чепилова и господин Васил Атанасов, мероприятието беше интересно, забавно и протече блестящо. Те провокират желание у учениците да четат и учат, използвайки модерните технологии и образователни електронни ресурси. Благодарим на нашите колеги за тяхната всеотдайност и професионализъм. Гордеем се с тях!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *