Проект We Teach Data

We Teach DATA logo

We Teach DATA
Мотивиране на учителите за интегриране
на науката за данните в STEM предметите
2022-1-BG01-KA220-SCH-000085398

We Teach DATA Newsletter
Бюлетин №2 септември 2023 

Уважаеми читатели,

Представяме Ви втория брой на бюлетина по проект We Teach DATA, от който ще разберете защо образователният модел STEM е толкова популярен, ще се запознаете с няколко страхотни инициативи в областта и ще се информирате за напредъка по нашия проект.

Акцентите в броя:

Възможно ли е преподаването на науката за данните за 11-14 годишни ученици?

Най-популярното световно състезание по роботика за ученици в гимназиална степен.

Техники за визуализиране на данни от XIX век.

Как да помогнете на Вашите деца и ученици не само да развият уменията си, но и да повишат коефициента си на интелигентност?

Голям национален проект в България в подкрепа на училищата за осигуряване на среда за занимания по STEM.

Надяваме се, че ще намерите нашата подборка за полезна и интересна.

Приятно четене!Проект „STEM центрове и иновации в образованието“ (България)

Националният STEM център към Министерството на образованието и Изпълнителна агенция „Програма за образование“ обявиха официалното подписване на договор за изпълнение на проект „STEM центрове и иновации в образованието“. Проектът се финансира чрез инструмента „Следващо поколение“ на Европейския съюз (Next Generation EU), компонент 1 „Образование и умения“.

Амбицията на екипа по проекта е да се изгради национална екосистема в STEM образованието чрез създаване на STEM центрове на три нива – един национален, три регионални и над 2000 училищни центъра.

  продължи четенето » 
Знаете ли, че… STEM образованието може да повиши Вашето IQ?

Съществуват множество методи да измерване на коефициента на интелигентност, още познат като IQ. Най-разпространеният метод е чрез  стандартизирани тестове, като най-известните от тях са, разбира се, тестовете на Менса. Съвременните тестове за интелигентност обичайно са фокусирани върху способности като математическо и логическо мислене, памет, пространствено възприятие и езикови умения. Способността да виждаш взаимовръзки, да решаваш задачи и запомняш информация са важни аспекти от интелигентността, които са свързани с логическото и аналитичното мислене.

  продължи четенето » 
Остават два месеца до FIRST Global Challenge 2023

Всяка година гимназисти от над 190 държави се събират да премерят сили в международното състезание по роботика FIRST Global Challenge. През 2023 година състезанието ще се проведе на 7-10 октомври в Сингапур.

Тазгодишната тема „Водородни хоризонти“ изисква от отборите да направят робот, който в симулативни условия да произведе водород, след което да го съхрани, транспортира и превърне в енергия. 

  продължи четенето » 
Съкровищница за уроци

В началото на всяка нова учебна година най-често задаваният въпрос в училище е „Какво прави през лятото?“ Надяваме се, че сте успели да си починете, да прочетете поне една интересна книга, да посетите интересно и увлекателно място и най-вече да сте прекарали чудесни моменти с близки и приятели.

Нашето лято премина подобно: между почивките, книгите и пътешествията, прекарахме забавно време в приятна компания, работейки по един страхотен проект – We Teach DATA School Box. Това не е кутията с обяда Ви за училище, по-скоро е съкровищница с интересни, забавни, занимателни и полезни учебни материали.

  продължи четенето » 
Знаете ли, че… историческите събития може да бъдат предадени чрез графика?

Смята се, че науката за данните е възникнала през последните няколко десетилетия. Ще се изненадате да разберете обаче, че един от най-забележителните примери за използване на различни видове данни при визуализиране на концепции датира още от XIX век.
От всички опити да се предаде безсмислието на опита на Наполеон да нахлуе в Русия и пълното унищожение на неговата Grande Armee през последните месеци на 1812 г., нито едно писмено произведение или картина не представя толкова завладяваща илюстрация, както графиката на Минар. 


  продължи четенето » 


Последвайте ни в социалните мрежи и научете повече
за последните новини и събития: 


@WeTeachDATA     @weTeachDATA     

We Teach DATA logo

Мотивиране на учителите за интегриране на науката за данните в STEM предметите (We Teach DATA). Проект № 2022-1-BG01-KA220-SCH-000085398. Настоящият бюлетин е създаден в рамките на проект We Teach DATA, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Представените в изданието материали отразяват само възгледите на авторите и Комисията не може да носи отговорност за каквото и да е използване на информацията, съдържаща се в него