Празник по случай 24 май 2022

На най-светлия ни национален празник- 24 май- Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност прекланяме глава пред великото им дело. Мисията им за просвещение и днес ни кара да се чувстваме истински горди европейци, дава ни увереност, че ролята и мястото на България в съвременния свят не са подарени.
Хилядолетна е българската почит към създателите на славянската писменост и на първия славянски книжовен език – славянобългарския. “Българино, знай своя род и език” – бе възкликнал атонският монах – отец Паисий, и тези думи преминават през вековете и достигат до нас като заклинание. Защото ние, българите, имаме с какво да се гордеем – оттук, от малка България, през IX в. тръгва писменото слово, за да даде духовна опора на всички славяни. Затова ценим така високо делото на светите братя Кирил и Методий и го приемаме за наше- свято и родно.
24 май- се превърна и в личен празник за всеки българин- от спомена за първата научена буквичка до книгата, която за първи път ни е развълнувала и сме се преклонили пред таланта! Денят, който обединява; денят, в който един народ отбелязва духовното си пробуждане и вечния си стремеж към усъвършенстване чрез словото, образованието, науката и културата.
Това е ден на учителя, на ученика, на училището като цяло! В този ден се прекланяме пред българския учител, които с душа и слово ,всеотдайно и неуморно изгражда духовната крепост на знанието.
Уважаеми колеги-учители,
От нашият професионализъм зависи успехът на всяко българско дете. Гордеем се с необикновената си и благородна професия. Никоя друга професия не изисква толкова себеотдаване- да учиш другите и сам да се учиш. Горди сме с това, че раздаваме мъдрост, знания, умения и обич на най-милите и обичани от нас – децата. Като истински вълшебници им показваме многообразието на живота, красотата на науката. Учим ги да са смели и любознателни, да отстояват мнението си, но и да зачитат мнението на другия. Пожелавам на всички ни много здраве, сили, воля, търпение, упорит труд, за да отговорим на новите образователни предизвикателства. Желая ви много професионални успехи и да изпитвате ежедневно сладостта и удовлетворението от вашия труд, да се гордеете с постиженията на вашите ученици.
Уважаеми родители, приятели и съмишленици на Основно училище „Св.св.Кирил и Методий”-гр.Ветрен
Искам да ви уверя, че в нашето училище работи неуморно сплотен екип, който със своя професионализъм, знания и опит осъществява качествено обучение и възпитание на учениците. Насърчава учениците да вярват в себе си, да не се предават, да се трудят, за да са конкурентно способни. Затова и се стремим да подобряваме учебната среда, да я адаптираме според потребностите на децата и изискванията на новото време и образователните промени.
Тук е мястото да благодаря за съпричастността на всички ученици, учители, родители, общественост, които ни подкрепиха и продължават да ни подкрепят при реализирането на нашите проекти и идеи.
Благодарим на всички , които подхождат с нужното разбиране, загриженост и внимание. На всички, които ни съдействат за осъществяването на по-качествен образователно-възпитателен процес и способстват за развитието на нашето училище и за развитието на българското образование като цяло, на българската просвета и култура.
НЕКА ДА ПРЕБЪДЕ ПРАЗНИКА НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ, НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА, ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА КНИЖОВНОСТ!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *