По-строги мерки от 15 до 26 март. От 5. до 12. клас ще учат онлайн.

„Областният кризисен щаб реши: Учениците от 5 до 12 клас в област Пазарджик ще се обучават онлайн от 15 до 26 март.

Продължава увеличаването на заболеваемостта от COVID-19 в областта, каза след заседанието на Областния кризисен щаб в Пазарджик заместник-областният управител Йордан Кожухаров. В момента тя е 311,7 на 100 000 души. Той посочи, че от началото на епидемията до сега общият брой на заразените в региона е 7610, а оздравелите са 5792. Починали са 514 души. През последното денонощие са заразени 57 души, а са оздравели 98. От броя на заболелите от началото на епидемията 240 са медицински лица, а от тях оздравели са 239.
На домашно лечение са 1076 души, хоспитализирани са 250, а на интензивно лечение са 18. През последното денонощие ЦСПМ-Пазарджик е реагирал на 51 повиквания като 10 са за COVID-пациенти в Пазарджик, 5 в Септември, 1 – в Панагюрище, 1 – във Велинград.
Под карантина в момента са 1678 души, свободните легла в лечебните заведения са 236 като 8 са за интензивно лечение.
Общо 190 са активните случаи на COVID-19 в училищата и детските градини в област Пазарджик, 184 са контактните лица, 21 са положителните тестове, а 6 паралелки са под карантина.
В детските градини 8 са учителите с положителни проби за COVID-19, 78 са общо карантинираните, съобщи Ружа Семерджиева. – началник отдел АПФСИО в РУО Пазарджик.
Директорът на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Петрова съобщи, че се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците от 5 до 12 клас, считано от 15 март до 26 март 2021 г. Преустановява се провеждането в присъствена среда на всички групови, извънкласни занимания и дейности.
Дава се препоръка на кметовете да направят предложение за издаване на заповед от страна на министъра на образованието, децата от предучилищна възраст да отсъстват по желание на родителите, след като за това бъдат уведомени директорите на детските учебни заведения и е издадена заповед от министъра на образованието.
Собствениците на търговски вериги за хранителни и нехранителни стоки е необходимо да създадат пропускателен режим, да не допускат струпването на хора на касите, да следят за спазването на дистанция от 1,5 метра от страна на посетителите, да не допускат такива без маски и да извършват дезинфекция.
Собствениците на обекти с обществено предназначение – търговски, административни и други е необходимо да създадат организация и контрол за недопускане на повече от 1 човек на 3 кв. метра площ.
Спира се плановият прием и плановите операции в болниците, забраняват се посещенията на външни лица в заведенията, предоставящи социални услуги. Въвежда се засилен контрол от страна на институциите за спазване на въведените допълнителни мерки.
Въведените допълнителни мерки са временни, влизат в сила от 11 март и ще продължат до 1 април 2021г.“

 

Това бе написано на Фейсбук-страницата на Областна администрация Пазарджик на 11 март 2021 г. По-долу може да откриете и самата заповед, с която РЗИ-Пазарджик налага гореописаните мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *