Патронен празник на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – 11 май 2020 г.

180 години светско училище във Ветрен.
На 11-ти май ОУ „Св.св. Кирил и Методий”, гр. Ветрен чества патронния си празник – Празника на Светите братя!
Тази година е различна от предишните – в условия на изолация сме. Човечеството е в невиждана по мащабите си световна пандемия. Работим и се виждаме през мониторите на електронните си устройства. Но никакви обстоятелства не могат да ни попречат да отдадем заслужена почит към паметта и делото на патронните ни покровители, никакъв вирус не може да промени и изтрие от сърцата и душите ни чувствата на Любов, Благодарност и Гордост към Светите братя и към училището на гр.Ветрен.
Тази 2020 година е юбилейна за нашето любимо училище. То навършва 180 години от създаването си през 1840 год. Юбилей, който усилва гордостта ни от това, че сме част от неговото настояще. Гордост, че сме продължители на делото на предците ни– просветители, учители. Гордост, че с дейността си сега, гарантираме просъществуването му и в бъдеще. Тази връзка между вчера, днес и утре прозира и в рисунките (и стиховете) на възпитаниците на училището ни, които се включиха с ентусиазъм в конкурса „Моето училище – минало, настояще и бъдеще”. От творбите (и думите) им се излъчва истинска Любов, Признателност и Гордост, които свързват времевите периоди. Нищо не може да просъществува във времето без тези важни компоненти, носещи съзидателна сила – Любов, Благодарност и Гордост. Имало ги е, има ги сега и ще ги има в бъдеще в сърцата и умовете на всички участници в живота на училището ни – ученици, учители, родители.
Благословено е нашето красиво училище със своите патронни закрилници – Светите Братя Кирил и Методий, създали славянската азбука, благодарение на която пребъдва българската народност и просъществува българския народ!
„Върви, народе възродени, към светла бъднина върви!” – се пее в просветителския химн. Така и нашето училище върви напред „към светли бъднини” с благословията и закрилата на Светите братя.
Поклон пред тях!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *